Jakub Čech pochází z Olomouce, poprvé stál na bruslích ve 4 letech. Začal jako hráč, poté si vyzkoušel jaké je to stát v bráně a posty střídal. Zhruba ve 4.třídě zakotvil v bráně. Stále si drží umístění 2.nejmladšího gólmana extraligy. Má bohaté zkušenosti z tuzemských i zámořských celků.

Nyní působí jako gólman v 2.lize a trenér golmanů v HC Příbram.


1. V HC Příbram jste těsně před play-off, budete se víc soustředit na tréninky?

Už není co trénovat, fyzičku nabíráme celý rok, spíš budeme nacvičovat kombinace, oslabení, přesilovky atd. Zápasy budou v play-off ob dva dny.


2. Jak vnímáte ostatní týmy, které s vámi půjdou do play-off, jste vyrovnaní?

Tabulka je vyrovnaná, všechny týmy jsou dobře připravené a play-off začíná od nuly, tabulka se smaže a jede se nanovo.



3. Je v Příbrami dobré hokejové zázemí?

V Příbrami je zázemí perfektní, krásné zrekonstruované šatny a k dispozici jsou dvě haly. Hráči mají servis na špičkové úrovni a nadstandardní materiální servis na 2.ligou. Zázemí je na lepší úrovni než ve většině prvoligových týmů. Návštěvnost se také zvedá, což nás těší.Realizační tým funguje skvěle. Rád bych vyjmenoval a poděkoval členům realizačního týmu. Generální manažer 2.ligy Míra Bláha pak hlavní trenér Jan Tlačil, asistenti Pavel Marek a Míra Hájek, kustod Jan Dvořák. 



4. Po každém zápase volíte „Horníka zápasu“ co to znamená?

Horníka zápasu volíme jen po vyhraném zápase v případě prohry se Horník nevolí. Horníkem zápasu je zvolen ten hráč, který byl v zápase nejlepší. Horníkovi dáme na hlavu hornickou helmu a zatleskáme mu.



5. Máte nějaký rituál před zápasem? 

Jasně. Dřív jsem měl rituálů celou řadu. Například stejná cesta na zimák, poslouchání stejných písniček, vyjížděl jsem vždy ve stejný čas na zimák. Teď mám už pouze jeden. Manželka mi připravuje k snídani palačinky.



6. Jak dlouho se znáte s trenérem gólmanů Vlastou Kováčem? 

Dlouho, už od mého působení v Táboře, kde jsem chytal a on mě trénoval. Když jsem dostal nabídku začít trénovat v HC Příbram gólmany žákovské kategorie hned jsem věděl, že bych rád trénoval právě s panem Vlastou Kováčem. Je to pro mě velká osobnost, které si vážím a mám v něm důvěru. Vím, kolik gólmanů vychoval od mala, kteří se uplatnili po celém světě, což mluví za vše. Proto jsem pana Kováče oslovil s tím, zda by měl zájem trénovat i golmánky v HC Příbram a souhlasil. Naše spolupráce započala někdy na podzim loňského roku. Společně jsme změnili strukturu trénování golmánků, začali chodit do tréninků s týmem, což před tím nebylo a pro gólmany je to důležitý prvek.



7Chytáte v 2. lize a současně trénujete gólmany v žákovských kategoriích. Kolik tréninků má brankář třeba ve 4.třídě? 

Specializovaný brankářský trénink je 1x týdně, po něm následuje tělocvična kde trénujeme obratnost a koordinaci. Další 3 tréninky jsou v týdnu společně s týmem, kde jsme účastni i my, trenéři gólmanů.



8. Kolik trenérů se v HC Příbram podílí na trénování brankářů?

Celkem jsme tři. Já, Vlasta Kováč a Míra Brož.



9. V čem je post brankáře zajímavý? 

Říká se, že brankář je individualita v kolektivním sportu. 



10. Co vám hokejový život dal? 

Osamostatnění, psychickou odolnost, disciplínu i zkušenosti. Díky hokeji jsem také procestoval celý svět, naučil se cizí jazyk a získal hodně přátel.

Novinky

Partneři