Vedoucí trenér sportovního střediska HC Příbram Jan Chudý v rozhovoru o hokejových třídách.

,,Projekt hokejových tříd byl spuštěn začátkem školního roku 2019/20. Po letité pauze se snažíme obnovit tradici, abychom měli opět “svou” školu a mohli tak maximálně skloubit vzdělání a sport".


1. V jaké ZŠ se hokejové třídy nachází? Hokejové třídy jsme rozjeli na Základní škole Bratří Čapků v Příbrami, která byla historicky “hokejová”. Škola nám vyšla ve všem maximálně vstříc, za což jí i paní ředitelce patří velké díky.



2. Kolik dětí z HC Příbram navštěvuje hokejové třídy? Momentálně máme ve sportovních třídách 13 dětí. Tento rok je pro nás tzv. nultý ročník, proto doufáme, že se počet dětí bude každý rok navyšovat.



3. Jak hokejové třídy fungují? Tento projekt jsme se snažili obnovit hlavně z toho důvodu, aby děti mohli jít trénovat ráno před školou, popřípadě ihned po vyučování. Jednak se nám tím vytvoří lepší tréninkové časy pro všechny kategorie a hlavně děti budou mít více volného času na jiné aktivity. Samozřejmě je to také bonus pro rodiče, že na trénink nebo do školy po něm je dovede trenér a odpadne jim tak starost o vyzvedávání dětí po tréninku. 



4. Liší se počet tréninků pokud dítě navštěvuje hokejovou třídu od běžné docházky na tréninky? Pro děti ve sportovních třídách máme navíc jednu tréninkovou jednotku zaměřenou na stickhandling a zakončení. V plánu jsou od příští sezóny další bonusy pro děti, které máme ve sportovních třídách.



5. Trénují děti na úkor ostatních vyučovacích předmětů? V tomto ohledu nám škola vyšla opravdu vstříc, jelikož nebylo jednoduché skloubit tréninky a rozvrhy našich hokejistů, už jen z toho důvodu, že nám chodí do vícero ročníků. I pro nás je samozřejmě prioritou vzdělání, proto jsme rádi, že děti nepřichází o žádné předměty a trénink mají v rámci rozšířené výuky tělesné výchovy.



6. Je sportovní třída obsazená jen dětmi, které dochází na hokej? Hokejisty máme vzhledem k počtu namixované s běžnými žáky a zatím musím zaklepat, že paní ředitelka je velice spokojená, jak naši kluci ve třídách zapadli a jak pracují v hodinách.



7. Co mohou rodiče udělat pro to, aby jejich dítě se dostalo do hokejové třídy? Rád všem zájemcům předám veškeré informace o škole a projektu, je možná i prohlídka školy a pak už jen stačí přihlásit svého hokejistu na Základní školu Bratří Čapků. 

Novinky

Partneři