Město Příbram

Zastupitelé města

V Příbrami dne 12.2.2018

Vážení zastupitelé města Příbrami,

Dovolte mi Vám napsat tento dopis v době, kdy se na jedné straně velmi diskutuje otázka investic do zimního stadionu v Příbrami, na druhé straně se horlivě připravujeme na událost, která v Příbrami 17 let nebyla, a to reprezentační utkání A-týmu české a švýcarské hokejové reprezentace.

Rád bych začal investicemi, které po dlouhé době konečně probíhají na zimním stadionu v Příbrami a za které jsme Vám všem velmi vděčni. Ještě minulé zastupitelstvo odsouhlasilo výměnu ledových ploch. Jen pro srovnání, jak moc se historicky investovalo do zimního stadionu v Příbrami – v tisku jsem se dočetl, že ledová plocha v Příbrami byla nejstarší v celé republice (40 let) a já jen doplním, že na původní dřevěné (dnes se již všude používají plastové) mantinely již nešla postavit ani láhev, jak byly obroušené.

I díky Vám, a zejména díky radě města a především paní místostarostce Ženíškové, došlo v tomto volebním období k řadě dalších investic – jmenujme např. veřejné záchody (jejichž původní stav si někteří nepříbramští návštěvníci fotili a dávali na facebook – to skutečně nebyla dobrá reklama pro Příbram …), prostory kabin, osvětlení (zde se nám dostalo komentáře, že jsme s původním osvětlení hráli asi za tmy) nebo novou rolbu (alespoň nám nevytéká olej na ledovou plochu, takže je bílá a kvalita ledu se od hrbolaté úrovně podobné rybníku extrémně zvedla). Byli bychom velmi rádi, kdyby se povedly rekonstrukce další, zejména střechy, kterou zatéká nejen na návštěvníky (ano, když prší, tak jsou v diváckých prostorech rozmístěny kýble a v našich prostorách již po několikáté vyměňujeme podhledy) nebo kabin na malé hale, kde malým hokejistům nevysychá a plesniví výzbroj.

Jak vidíte, i přes různé anonymy, všechny tyto investice dávaly a dávají smysl a výrazně napravují pohled na příbramský stadion a Příbram jako takovou. A tím nemyslím jen u samotných hráčů HC Příbram, který je dnes již bohatě přes 200, ale i našich soupeřů z celé republiky, stejně jako účastníků krasobruslařských soutěží příbramského Bruslařského klubu anebo spousty amatérských hobby týmů, které na příbramském zimním stadionu trénují nebo hrají své zápasy. A to ještě nezmiňuji častá veřejná bruslení pro širokou veřejnost, bruslení seniorů nebo dopolední bruslení žáků příbramských škol.

I díky těmto investicím se nám společně s městem a SZM (Sportovní zařízení města Příbrami) povedlo do Příbrami přilákat řadu nepříbramských mužstev na letní či sezónní soustředění a dokonce i pravidelné návštěvy a zápasy mládežnických nebo ženských reprezentací (nedávno dokonce za účasti japonského velvyslance !). Třešničkou na dortu pak budou tvrdě vybojované přátelské utkání českého reprezentačního A-týmu proti Švýcarům. Kdy naposledy Příbram zaplnila hokejový stadion více než 4 tisíci lidmi a hostila takové hvězdy, které v dnešních dnech budeme sledovat v televizi na Zimních olympijských hrách v Pchjongjangu?

Jinými slovy – chtěl bych Vám všem, zastupitelům, radě města a speciálně paní místostarostce Ženíškové, za zmíněné sportovce poděkovat za Vaše souhlasy, které vedou k obnově zimního stadionu v Příbrami. Věřte, že nejde o vyhozené peníze, čehož důkazem je stále větší vytíženost stadionu (což je mimo jiné příjem SZM, potažmo města), ale též prestiž, s kterou se příbramský zimní stadion dlouho nepotkával. A jistě uznáte sami, že to by s dřevěnými mantinely, v pološeru a na hrbolatém ledě asi nešlo.

Za náš hokejový klub pak jen doplním, že naše dobrá práce je vidět jak na narůstajícím počtu členů, a to zejména u nejmenších dětí (jen z poslední náborové akce realizované za podpory Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) máme 42 nových malých hokejistů a hokejistek), tak i na získaných reprezentačních utkáních a kempech a respektu nám vyjadřovaným od jednotlivých soupeřů až po vedení ČSLH. I proto bych Vás chtěl ubezpečit, že dotace, které přidělujete Hokejovému spolku HC Příbram, z.s. jsou velmi efektivně využity. Na druhou stranu, městská dotace nás již dnes financuje zhruba jen z 50%, ostatní finance pro rozvoj klubu jsme nuceni získávat od členů skrze členské příspěvky a zejména sponzorské dary nám pomáhají k tomu, aby se hokej v Příbrami vůbec nějaký hrál. Naši dlouholetou bezplatnou funkcionářskou činnost pak finančně snad raději ani nevyjadřuji.

Závěrem bychom Vám tedy chtěli poděkovat za Vaši podporu při obnově zimního stadionu a zároveň za podporu našich malých hokejistů a hokejistek.

S pozdravem,

Jménem Hokejového klubu HC Příbram, z.s. a jeho Správní rady.

Ing. Petr Vinš

Prezident

Novinky

Partneři